Tarih: 27.03.2018 10:28

Yerel değil dünya markası...

Facebook Twitter Linked-in

 

Şebinkarahisar cevizi, sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösteren bir çeşittir. Çok verimlidir, meyve salkımı 2-4´lü olur. Oval bir meyve yapısına sahiptir. İnce kabuklu, kabuktan çok kolay ayrılır. İçi dolgun, çeşidin orijinindeki ortalama meyve ağırlığı 9,40-12 gr, iç randımanı % 63-67, yağ içeriği % 69.40, protein % 17 olarak belirlenmiştir. Eylül ayının sonlarında hasat edilir.

ŞEBİN CEVİZİ

Şebin cevizi, Şebinkarahisar orijinlidir. Dünyada sadece Giresun´un Şebinkarahisar ilçesinde yetişmektedir. Diğer ceviz yetiştirilen yerlerde yetiştirilmeye çalışılsa da, Şebinkarahisar´daki ceviz ayrı bir özellik taşımaktadır. Giresun´un Şebinkarahisar ilçesinde 1980 ve 1990´lı yıllarda mobilya sektörüne kurban edilen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Şebinkarahisar cevizi, 2000´li yıllardan sonra yürütülen projelerle yöre halkının önemli bir geçim kaynağı haline getirildi.

ŞEBİN CEVİZİNİN FAYDALARI

Şebin cevizi bol miktarda Omega3 ve Omega6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içerir. Zehirlenmelere ve zehre karşı etkilidir, ishal kesicidir, cildi temizler, siğili iyileştirir. Kandaki zararlı kolesterolün birikmesini önler ve yüksek kolesterolü düşürür. Şeker hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Mide, bağırsak, sindirim sistemi bozukluğunu giderir, sinir sistemini dengeler. Grip ve nezleye iyi gelir. Öksürüğü keser. Yorgunluğu ve bitkinliği giderir, zindeleşmeyi sağlar. Cevizin kabukları ve yaprakları da birçok hastalık için tedavi edici özelliktedir. Ayrıca beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını da ihtiva ederek, insan sağlığı için önemlilik arz eden ideal bir meyvedir.

Dünya literatürüne giren Şebin cevizinin yöre halkı için ek gelir kapısı olması bölgedeki işsizliğin önlenmesinde etkin rol oynuyor.

/resimler/2018-3/27/1600160377042.jpg

 Fotoğraflar: Gülsen Akyol MUTLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —