Tarih: 21.04.2014 12:35

SEÇİM ANALİZİ

Facebook Twitter Linked-in

Tartışmalı bir yerel seçim sürecini geride bıraktık. Türkiye genelinde olduğu gibi Giresun'da da Ak Parti'nin ezici üstünlüğü dikkat çekti.
Türkiye genelinde olduğu gibi, CHP ve MHP Giresun'daki seçimlerde başarılı bir performans sergileyemedi.
CHP adına sevindiren tek başarı Giresun Belediye Başkanlığı'nı Kerim Aksu'nun kazanması olarak yorumlanabilir. Kerim Aksu, Giresun'da üst üste seçilerek görev yapan tek belediye başkanı olarak adını tarihe yazdırdı.
Bu bildik notlar dışında Giresun'da yerel seçim sonuçlarıyla ilgili konuşulması gerekenler konuşulmadığı gibi partilerin sonuçları da nasıl analiz ettiği de bilinmiyor.
Öyle ki, seçmen gibi partiler de sadece sonuca endeksli bir tavır sergiliyor. Böyle olunca da kaybedilen seçimlerin perde arkasını kimse irdelemiyor. Partiler kaybettiği seçim çevresinde ‘Ben nerde hata yaptım? sorusuna yanıt aramadığı sürece harcanan emeklere yazık oluyor.
Bir partinin başkan oyu, meclis oyundan daha azsa bu irdelenmeli. Çünkü seçmenin ‘Ben bu adayı sevmedim, oy da vermedim' mesajı dikkate alınmalı, irdelenmeli.
Seçmen, başkanını beğenmediği adayın meclis listesinin kazanmasını sağlıyor… Bu sonuçlardan kim ders çıkarması gerekiyorsa çıkartmalı. Çünkü, Çavuşlu ve Aydındere de Ak Parti başkanlığı kaybederken, Meclis'te ezici üstünlük sağladı.
Seçim bitse de birçok ortamda tartışması sürüyor.
Giresun'da seçim sonucu tahminlerin ötesinde gerçekleşmedi, sürpriz beklentisi olanların hayalleri boş çıktı.  Güler yüzü ve kişisel kimliği öne çıkan CHP'li Kerim Aksu, Giresun siyasetinde tarih yazan isim olurken, bu başarı da teşkilatın yeterli gücü ve etkisi olduğu da söylenemez. Özetlemek gerekirse, Giresun'da seçimi Kerim Aksu kazandı.
Kerim Aksu ismi Giresun'da sembolleşti. ‘Seni seviyorum Giresun' sloganıyla çıktığı yarışta başkan Aksu, halk tarafından güvenoyu aldı.
Ak Parti'nin bütün itibarsızlaştırma kampanyalarına rağmen Aksu'nun Giresun tarihinde üst üste seçilerek görev yapan ilk belediye başkanı olması kendi adına en büyük başarıdır.
Ak Parti kaybetti. Neden mi?
Ak Parti kaybetti… Çünkü, seçime girdikleri aday tercihi yanlıştı ve Giresun'a yabancı olan Yılmaz Can'ın Kerim Aksu karşısında seçilme sansı yoktu… Öyle de oldu.
Ak Parti Giresun'da oy oranını yükseltmesine karşılık halkın oy tercihinde ‘Başbakan Erdoğan'ın mağdur edebiyatı' etkili oldu.
Erdoğan Giresun'a geldiğinde binlerce insan sokağa dökülürken, CHP mitingi şölen havasında değildi. Bu tabloyu görenler umutlansa da, umutları 30 Mart'ta sandığa gömüldü.
Ak Parti Giresun Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun için ‘aranan kan' değildi. Can'ın yaşamının büyük bir bölümünü Giresun dışında geçirmesi ‘bizden değil, yabancı' algısının oluşmasını sağladı. Ak Parti kurmayları da Can'ı Giresun'a anlatamadı… Can'ın basından uzak durması da seçim dönemindeki önemli notlar arasına yazılabilir.
Seçim döneminde Ak Parti yönetimi de başarılı bir grafik sergileyemedi. Eylemler ve söylemler tutarsızdı, halkın gönlüne giden yolu bulamadılar… ‘Halkın dilindeki adayla girilen bir seçimde Ak Parti farklı bir seçim süreci yaşayabilirdi' diyenlerin bir bildiği olsa gerek…
Ak Parti Giresun'da üst üste ikinci hezimeti yaşarken, seçimi kaybetmenin bahanesini de MHP'ye yıkmakla büyük bir skandala imza attı.
‘MHP başkanlık seçiminde az oy alırken, Meclis üyeliği seçiminde daha çok aldı' diyen Ak Partililere sormak lazım… Aydındere ve Çavuşlu beldelerinde Ak Parti belediye meclisi oylarında birinci olurken, başkanlık seçimlerini kaybetti. Neden acaba?
MHP oylarını arttırmasına karşılık tarihi bir başarıya imza attı. 40 yıl sonra MHP Giresun'da yeniden Giresun Belediye Meclisi Üyesi çıkarttı.  Bunu küçümsemek, emeğe saygısızlık olur ki, MHP listesi herkes tarafından beğenilen isimlerle seçime girdi.
MHP Giresun Belediye Başkan Adayı Dr. Orhan Erzurum seçim sürecini iyi yönetemedi. ‘2015'e gün sayıyor' izlenimi vermesi ülkücü camia içinde farklı dalgalanmalara yol açtı.
MHP Giresun il genelinde oy oranını yükselterek, büyük bir çıkış yaptı. 2011'de kaybedilen 1 milletvekilliğine yetecek oy yüzdesi bu kez sandığa yansıdı. Bunda Ankara rüzgarının katkısını yok saymak, güneşi balçıkla sıvamak anlamına gelir…
Ak Parti, CHP ve MHP cephesinde konuşulması gerekenler bunlarla sınırlı değil… Ancak, Giresun'da Fethullah Gülen hareketinin kime destek verdiği sorusuna cevap arayanlar arasında ben de varım. ‘Hizmet Hareketi' içinde yer aldığı bilinen Av. Serkan Özdemir'in bağımsız adaylığı birleştirici olamadı.
Giresun'da yerel seçimlerin ardından ‘Kim başarılı?' sorusuna yanıt aramak gerekirse; kazanan ‘Başarılı', kaybeden ‘Başarısız' notunu düşmek bu seçim analizi için yeterli olabilir mi?
Ak Parti de ‘Adamcılar' ve ‘Teşkilatçılar' arasındaki fark bu seçimlere de yansıdı. Adamcılar kaybetti, teşkilatçılar kazanmak için çalıştı.
İLÇELERDE AK PARTİ EZİCİ ÜSTÜNLÜK SAĞLADI
Giresun merkez dışında ilçelerde ilginç bir yarış geride kalırken, CHP'nin Piraziz, MHP'nin de Doğankent dışında kazandığı başka ilçe belediyesi yok. Diğer 13 ilçede Ak Partili adaylar kazandı.
Ak Parti 8 beldenin 6'sını kazanırken, Aydındere de SP, Çanakçı da MHP kazandı.
MHP'nin Keşap ve Çavuşlu'daki kaleleri düştü.  Çanakçı Beldesin de ise MHP kalesini korumayı başardı.
CHP'nin Güce ve Tirebolu kalesi düşmesi şok yaratırken; Piraziz'de beklenen oldu, CHP kazandı.
CHP'nin 2 dönemdir kalesi olan Tirebolu'yu Ak Parti'nin kazanması seçimin en büyük sürprizlerinden biri olarak yorumlanabilir. 2009'da ‘Bundan sonraki dönemde aday değilim' diyen CHP'li Burhan Takır'ın seçim kaybetmesi sürpriz sayılsa da, Ak Parti adayı Abdullah Karapıçak'ın ‘Torul kökenli' olmasının etkisi sandığa yansıdı. Tirebolu'da yaşayan Torul kökenli seçmenlerle birlikte ilk kez oy kullanan seçmen kitlesinin tercihinin Ak Parti olması dikkat çekti. Kararsız seçmen kitlesi de bu kez değişime onay verdi. Tirebulu'da teşkilat bütünlüğü de bu seçimi damgasını vurdu.
Tirebolu'da Burhan Takır özgüvenle kaybederken, Ak Parti amatör bir ruhla çıktığı bir yarışı profesyonel hamleleriyle kazandı.
Ak Parti'nin banko kazanacağı ilçeler arasında gösterilen Dereli, Espiye ve Eynesil'de sürpriz çıkmadı.
Dereli'de seçmenden yeniden yetki isteyen Kazım Zeki Şenlikoğlu, en yüksek oy yüzdesini alan 2. isim oldu. Dereli'de seçmenin Ak Parti'ye desteği yüzde 65,3 olması dikkat çekti. Başkan Şenlikoğlu da bu dönemde kendi Mahallesi olan Bahçeli'de yaptığı hamlelerle kazanmayı bilirken, çalışkanlığının ve üretkenliğinin karşılığını aldı.
Espiye'de kardeşi Erol Karadere'den görevi devralan Ak Parti adayı Mustafa Karadere cemiyetçi ve siyasi kimliği ile bu seçime damgasını vuran isim oldu.
Eynesil'de seçim sonucuyla ilgili sürpriz yok… İlk dönem bağımsız seçilen ve 2009'da Ak Parti'den katıldığı seçimi de kazanan Coşkun Somuncuoğlu Eynesil'de 3. döneme damgası vurdu. Eynesil'de teşkilat içi çalkalanmalar nedeniyle Ak Parti'nin oyu düşse de Somuncuoğlu profesyonel hamlelerle kazanmayı bilen isim oldu.
CHP'nin Güce'de kalesinin düşmesinde aday değişimi etkili oldu. Osman Karabatak'ın yerine aday gösterilen Mustafa Ustaoğlu ismi seçmen tarafından kabul görmedi. Başarılı bir bürokrat kimliği olan Ustaoğlu, uzun yıllar memleket dışında yaşamasından dolayı halktan destek görmedi. Ak Parti Güce'de en yüksek oy oranıyla kazandı: % 68,6.
Bulancak… Giresun'un en büyük ilçesi olan Bulancak'ta Ak Parti kazandı, CHP kaybetti.
Bulancak seçimi analiz edildiğinde, 2009'a oranla CHP'nin oy yüzdesi 29,5'ten 38,4'e yükseldi. 2009'da olduğu gibi Fatma Cevahir Canik'le 2014 seçimlerine giren CHP'de seçim süreci iyi yönetilemedi. Canik havalarda uçmaktan, geçmişteki hatalarından ders çıkartamadığı gibi, rakip hamleleriyle ilgili varsayımları hesaba katmadı.
Kazanmak adına savaşan CHP'nin atışları karavana çıktı. Kalabalık mitinglerin havasıyla coşan CHP`nin umutları hüsrana dönüştü. CHP aday kimliği ile kazanmak istediği yarıştan parti kimliğini inkar ederek kaybetti.
CHP'li Canik'in facebook üzerinden yürüttüğü kampanya (!) seçmen üzerinde ciddi etki yaratmadı. Canik kendisine itham edilen bazı söylemlere cevap vermemekle de hata yaptı.
Bulancak'ta CHP'nin kaybetmesi kişisel hırslardan kaynaklansa da, bu seçim sonuçları iyi okunmalı.
Görele'de Ak Parti aday değişi yaparak sancılı girdiği seçim sürecinde mutlu sona ulaşırken, CHP'nin 3. parti olması şok yarattı. CHP Görele'yi sorgulamalıdır…
CHP'nin Tirebolu'da düşen kalesine karşılık Piraziz'de değişim yaşandı. AKP'nin Piraziz'de BBP eski ilçe başkanını aday göstermesi CHP'nin kazanma şansını yükseltti, öyle de oldu.
2009'da CHP'den girdiği yarışı kaybeden ve hatalarından ders aldığı gözlenen Hüseyin Görgülüoğlu kazanmak adına verdiği mücadeleyi mutlu sonla bitirdi.
Özetlemek gerekirse, Ak Parti'nin Doğankent ve Piraziz'de yanlış aday tercihi seçmenden kabul görmediği gibi, Güce'de CHP'nin yanlış tercihi de Ak Parti'de mutlu sona yol açtı.
Söylenecek son sözü seçmen 30 Mart'ta seçmen söyledi. Seçmenin mesajı iyi okunmalı. Ders çıkartması gerekenler gereğini yapmalı.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —