Tarih: 16.09.2015 09:14

Giresun HES zengini çıktı

Facebook Twitter Linked-in

Karadeniz Bölgesi´nde mantar gibi çoğalan HES´ler tepki toplarken, Giresun´un en çok HES yapılan iller arasında 3. sırada yer alması dikkat çekti.

Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye´deki HES projeleriyle ilgili en kapsamlı açıklamayı Mart 2015´te yaptı. Türkiye´yi bekleyen felaketin boyutlarını gözler önüne serdi. 

DSİ´nin verilerine göre tamamlanan, inşaat halinde olan ve projelendirilen baraj ve HES´lerin toplam sayısı 1.487 olarak açıklandı. Türkiye genelinde tamamlanıp, enerji üretimine geçen baraj ve HES projelerinin sayısı da 503 olarak kayıtlara geçti.

Bu projelerin 65´i DSİ, 438´i ise özel sektör ve ortaklıkları ile yapıldı ve işletiliyor. İnşaat halinde olan baraj ve HES projesi sayısı ise 4´ü DSİ, 139´u özel sektör tarafından olmak üzere 143. tane planlama ve proje aşamasında olan ve önümüzdeki süreçte yapılması planlanan baraj ve HES sayısı toplamda 841. Vadilerinde dozerlerin çalıştığı Türkiye´de 2025´e kadar yaklaşık 4 bin HES yapılması bekleniyor.

En çok HES olan iller şöyle: Trabzon 93, Artvin 84, Giresun 68, Erzurum 63, Kahramanmaraş 54, Antalya 54, Adana 46, Rize 42, Sivas 34, Ordu 32.

HES yapılmayan il sayısı 8 olarak açıklanırken; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Uşak, Yozgat, Aksaray ve Kilis´te HES projesi yok.

HES NEDİR?

Hidroelektrik santralleri (HES) suyun yerçekimine bağlı potansiyel enerjisinin, elektrik enerjisine dönüştüğü santrallerdir. Ülkemizde elektrik enerjisi üretmek amacıyla kurulan ?Akarsu tipi tesisler?e kısaca HES deniliyor?

KARADENİZ KAN AĞLIYOR!

Karadeniz´in sahilleri otoyollarla talan edildi. Yaylaları, Yeşil Yol Projesi´yle betonlaştırıldı. Ama en büyük isyan, dereleri öldüren, canlı hayatını bitiren, doğayı katleden hidroelektrik santrallerine, yani HES´lere?

8 ŞEHİRDE 271 HES PROJESİ VAR

Karadeniz, sahip olduğu doğası, zengin su kaynaklarıyla rantın merkezi haline geldi. Karadeniz´i besleyen dereler ise şimdi HES´lerin pençesinde yok oluyor. Yöre halkını isyan ettiren HES projeleri, Doğu Karadeniz´de yoğunluk kazandı. Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon´a hizmet veren Doğu Karadeniz Projesi´nin Şubat 2015´te açıkladığı verilere göre; bölgede aktif ve yapımı devam eden 271 lisanslı HES bulunuyor.

ARTVİN´DE REKOR BAŞVURU

Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin´de toplam 341 firma HES yapımı için müracaat etti. 73 HES´in yapımına izin verilirken, 17 HES inşaatını mahkeme durdurdu.

En çok başvuru, sel felaketiyle gündeme gelen Artvin için yapıldı. 116 firma, Artvin´in derelerine HES kurmak istedi. Şavşat-Meydancık ve Borçka-Camili yöresinde 8 HES inşaatını mahkeme durdurdu. Yapımı biten 3 HES faaliyet halinde.

CAN SUYUNU BİLE BIRAKMADILAR

Karadeniz´de derelerin suları rant için 49 yıllığına özel şirketlere kiralanıyor, borulara hapsediliyor. Derelerin yatakları değişiyor. En az yüzde 40 oranında bırakılması gereken can suyu birçok projede uygulanmadığı için akarsular kuruyor.

Uzmanlar HES yerine rüzgar ve güneşe dayalı alternatif enerji kaynakların kullanılması çağrısı yapıyor. HES´lere karşı hukuk mücadelesi başlatan Karadenizliler de yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor.

HALK İSYAN EDİYOR YANDAŞ BAYRAM!

Karadeniz´i yok eden HES projelerinin arkasından da iktidara yakın isimlerin çıkması dikkat çekiyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —