Tarih: 24.01.2023 18:08

“Geriye göç cazip hale getirilmelidir”

Facebook Twitter Linked-in

CHP Giresun Milletvekili Aday Adayı Sosyolog-Eczacı Elvan Işık Gezmiş, göç konusunda 5 çözüm önerisini gündeme taşıdı. “Göç bi ran önce durdurulmalı, nüfusun kentlileşmesinin önüne geçilmeli ve hatta uygulanacak farklı politikalarla geriye göçü destekleyecek somut adımlar atılmalıdır” diyen Gezmiş, ziyaretlerini sürdürmeye devam ediyor.

Giresun Merkez Muhtarlar Derneği’ni ziyaret eden CHP Milletvekili Aday Adayı Gezmiş, muhtarlarla yaptığı istişarede toplumsal bir yaraya dikkat çekti ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

Giresun Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı Tülin Şenel’e sıcak ev sahipliği için teşekkür eden Gezmiş şu açıklamaları yaptı:  "Kentlerimizde son yıllarda sürekli artış gösteren nüfus, aslında nüfus artışından daha çok, bir göç hareketinin sonucudur. Kentlerde nüfus artarken, köylerde nüfus azalması yaşanmaktadır. Özellikle son 30 yıldır köylerden kentlere, kentlerden de metropollere artarak devam eden bir yer değişimi vardır. Göç eden nüfusla birlikte, kentlerde yaşam koşullarının çok zor olduğu yerleşim yerleri oluşmuş, kentlerin alt yapıları bu yükü taşıyamaz hale gelmiştir. Kentler çarpık yapılaşmaya ve sağlıksız nüfus artışına maruz kalmıştır. Anadolu’da yazın köyde, kışın şehirde yaşama kültürü gelişmiş ve bu durum çift ikamet halini ortaya çıkarmıştır. Köylerde kışın da yaşamanın kalitesi ve avantajları arttırılırsa köydeki yaşam süresi on iki aya çıkacak, böylece kalabalıklaşan kent merkezleri de rahatlayacaktır. Göç bir an önce durdurulmalı, nüfusun kentlileşmesinin önüne geçilmeli ve hatta uygulanacak farklı politikalarla geriye göçü destekleyecek somut adımlar atılmalıdır. Bu adımlar için önerilerimiz şöyledir:

1-Köyde üretilen ürünlerin kolayca satılabilmesi için çokça özel alanlar oluşturulabilir. Böylece köyde üretenlerin gelir seviyesi artırılabilir, yaşamını köyde sürdürebilmesi için gerekçe yaratılabilir.

2-Köylere okullar ve sağlık ocakları tekrar açılabilir. İnsanlarımız sırf okula yakın bir yerde ikamet etmek için şehirde yaşamak zorunda kalmayabilir. Böylece kışın kapanabilen köy yolları nedeniyle sağlık ve eğitim hizmetlerinden mahrum kalabileceği endişesi ortadan kalkabilir.

3-Köylerde ortak yaşam alanları oluşturulabilir. Köylerde yaşayan nüfusun en azından günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği alışveriş alanlarının açılması teşvik edilebilir.

4-Üreticiyi eğitecek çeşitli kurslar ve programlar geliştirilebilir. Bu programlara katılanlara sertifika verilerek belli alanlarda uzmanlaşma sağlanabilir.

5-Üretim için çeşitli teşvikler verilebilir. Mesela sadece köyde yaşayanlara mazot, gübre gibi zorunlu ihtiyaçlar indirimli olabilir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —