'Dere yataklarını daraltmayın'

Dereli´de neler oluyor?

Güncel 23.08.2021 15:11:00 4081 0

CHP ve İyi Parti İl Başkanları ortak basın açıklaması yaptı.

Giresun´da 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen sel afetinin 1. yıldönümünde CHP ve İYİ Parti İl Başkanları Dereli´de ortak basın açıklaması yaptı. CHP İl Başkanı Fikri Bilge ve İYİ Parti İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, Dereli´de vatandaşlarla buluşarak, bir kez daha geçmiş olsun dileklerini iletti ve bölgede incelemelerde bulundu. Bilge ve Eroğlu´nu CHP ve İyi Parti´nin Dereli İlçe Başkanları da yalnız bırakmadı.

EROĞLU NE DEDİ?

Eroğlu yaptığı açıklamada; ?Dereli´de ve selin vurduğu diğer ilçelerde verilen sözlerin yeterince tutulmadığını´ iddia ederek, ?5 Bakan söz verdi ama Dereli yolu 1 yıldır bitiremedi. Dereli yolunun biran önce tamamlanmasını bekliyoruz. Dereli´deki afette zarar gören afetzedeler için yapılan TOKİ konutlarının şeffaf ve adil şekilde dağıtılması bekliyoruz ve bu işin takipçisi olacağız´ dedi.

Eroğlu, afette hayatını kaybeden ailelere de başsağlığı ve sabır dileklerini ileterek sözlerini tamamladı.

BİLGE NE DEDİ?

Eroğlu´nun ardından söz alan CHP Giresun İl Başkanı Fikri Bilge, söz alarak Dereli´de yaşanan afette hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet ve yakınlarına sabır diledi.

Bilge konuşmasında özetle şunları söyledi:

?Bölgede yaşanan sel taşkınlarına kader diyemeyiz. Suçlu olarak Cenab-ı Allah´ı haşa gösteremeyiz. Allah hepimize kullanmamız için akıl fikir vermiştir. Dereli, Espiye, Doğankent´te yaşanan felakette, dere yataklarının daraltıldığı, HES kapaklarının patladığı, dere yataklarında konut, resmi bina, cami gibi yapılaşmalara izin verildiği, düzensiz yapılaşmanın gerçekleştiği, hafriyat molozlarının derelere atıldığı, köprü ayaklarının dere yataklarına atıldığı, köprü yükselti kodlarının bilimsellikten uzak yapıldığı, dere güzergahının beton kanal ile kaplandığı açık olarak gözlemlenmiştir.

Elbette küresel ısınmaya bağlı iklimsel yağış miktarı, uzun yıllar ortalaması üzerine çıkmıştır ve bundan sonra da devam edecektir. Bölgemizde öncelikle doğru yerleşim planlamasına dikkat edilmelidir. Bölgemizde topoğrafyanın dik yamaçlardan oluşması, eğimin yüksek olması, zeminin suya doygun olması afetlerin boyutunu artırmıştır.

Tekrar ediyoruz; bilimsel olarak dere yatağı son yüzyıl içinde suyun ulaştığı en uç noktadır. Dere yatakları ile oynamayınız. Suyu yönetemiyoruz.  Afetin oluşumunu doğrudan iklim değişikliğine bağlamak yanlıştır, doğru yerleşim planlaması derhal uygulamaya konulmalıdır.?

Bilge, Dereli´deki afette, İstanbul BŞB ekiplerinin iş makinalarının Valilik kararıyla ilçeye sokulmadığını da sözlerine ekledi.

 /resimler/2021-8/23/1835117987608.jpg/resimler/2021-8/23/1837328927846.jpg/resimler/2021-8/23/1837563303332.jpg/resimler/2021-8/23/1838500960654.jpg