Tarih: 16.10.2024 14:31

‘BU İŞİN ŞAKASI YOK’

Facebook Twitter Linked-in

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, kahverengi kokarca istilasının fındıkta fiyat başta olmak üzere tüm sorunları gölgede bıraktığını belirterek, “Bu işin şakası yok. Giresun ve Karadeniz bölgesinin tarımsal alanda birinci geçim kaynağı olan fındığımız, ister doğal deyin isterseniz biyolojik, bir böcek tarafından istila altında” dedi.

Karan yaptığı açıklamada; “Daha önce külleme hastalığıyla nasıl mücadele edip, fındık bahçelerimizi bir kanser virüsü gibi saran bu hastalığı nasıl en aza indirip, bertaraf ettiysek bu illeti de yok edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde illerde valiler, ilçelerde ise kaymakamlar koordinesinde kahverengi kokarca ile mücadele eylem planı hazırlandığını hatırlatan Karan; “Devlet-millet ele verirsek bu illeti bahçelerimizden, evlerimizden ve topraklarımızdan def edebilir. Ama ilk önce fındık üreticileri olarak biz bu konuyu ciddiye almalıyız. Bana ne, ‘Benim evimde, bahçemde yok. Olan düşünsün’ dememeliyiz. Kötü örnek iyi değildir ama bu işi hafife alıp, kaale almayan bazı il ve ilçelerde bu sene üreticiler bahçesine girmedi, ürünü zarar gören üreticiler fındığını 40-50 liraya satmak zorunda kaldı. Gelecek yıllarda bunu hiçbir üreticimiz yaşamak istemeyiz” dedi.

Havaların soğumasıyla birlikte kahverengi kokarca böceğinin kışı geçirmek için evlere, barakalara ve yapısal alanlara akın ettiğine dikkat çeken Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan şunları kaydetti: “Bu zararlıyı gördüğümüz yerde yok etmeli ve kışın kullanılmayan ev, depo, baraka gibi binalarımızı ilaçlamalıyız. Piyasada Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ilaçlar mevcut. 150-200 liraya bir ilaçlamaya yaparak bu zararlıyı yok edebilir. İlaçlama sonrası ise mutlaka ve mutlaka 10-15 günde bir bu yapıları kontrol etmeli, yeniden görülmesi halinde yok etmeliyiz.  Bu işin şakası yok, fındığımızın geleceği tehdit altında, üretici-devlet el ele bu zararlıyı bir an önce yok etmeliyiz. Eğer biz bu zararlıyı hafife alır bugünden yok etmezsek, gelecekte fındık diye tarımsal ürün kalmaz.”

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —