?Şirin GİRESUN unutuldu?

Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş´den çok özel açıklamalar?

Güncel 28.07.2020 14:13:53 2562 0
?Şirin GİRESUN unutuldu?

Özel röportaj

Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş, ?ekonomisi güçlü, insanının göç ihtiyacı hissetmediği bir Giresun hayal ediyorum? dedi.

Giresun Vizyon Dergisi´nin sorularını yanıtlayan Memiş; ?Bir zamanlar Giresun ?şirin Giresun´ olarak bilinirdi. Zaman her şeyi öğüten bir değirmen. Şirin Giresun kavramı gibi kültürümüze dair daha nice kavram, artık unutuldu? diye konuştu.

İşte röportaj?

 * Sayın Memiş, öncelikle röportaj talebimize olumlu yaklaşımınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanı Muhterem Memiş kimdir? Söyleşimize sizi tanıyarak ve tanıtarak başlamak istiyoruz, söz sizin?

?1962 yılında merkez ilçemize bağlı Gedikli Köyü´nde doğdum. İlkokulu köyümde okudum. Daha sonra Atatürk Ortaokulu ve Giresun Endüstri Meslek Lisesi´nden mezun oldum. 1980 yılında, üniversite eğitimi için İstanbul´a geldim. 1984 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi´nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldum.

1986 yılında yedek subaylık görevimi Milli Savunma Bakanlığı´nda mühendis asteğmen olarak tamamladım. Askerlik dönüşü 3 yıl kadar Giresun´da serbest mühendis-müşavir olarak çalıştım.

1990 yılında Giresun´dan fiilen ayrıldım. 1 yıl Ordu´da, 4 yıl Ankara´da mesleğimle ilgili işlerde çalıştım. 1995 yılında İstanbul´da mühendislik müşavirlik hizmetleri veren bir şirket kurarak iş dünyasına adım attım. Halen bu faaliyetimi sürdürüyorum.

Birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldım. Girişimci İş Adamları Vakfı, İnsan Vakfı, Yıldız Mezunları Derneği, Ataşehir Giresunlular Derneği, Kızılay gibi kuruluşlarda çeşitli aktif görevler üstlendim. 2009-2014 döneminde Ataşehir Belediyesi´nde Meclis Üyeliği yaptım. Halen Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanlığı görevini yürütüyorum.

Evliyim. İnşaat mühendisi bir oğlum, pisikolog bir kızım var.?

 * Giresun Federasyonu ne zaman kuruldu, hangi çalışmalara imza attı?

 ?İstanbul´daki Giresun dernekçiliğinin kökleri çok eski. İlk dernek 1954 senesinde kurulmuş. İstanbul´a göçün artması ile derneklerin sayısı artınca, bu camiaya gönül vermiş arkadaşlarımız, Giresun Dernekler Birliğini, bir platform olarak kurmuşlar ve çeşitli faaliyetlere başlamışlar. Sonuçta bir kurumsallaşma ihtiyacı duyulmuş Giresun Dernekler Birliğinin o günkü yöneticileri Giresun Federasyonu´nu 5 Mayıs 2009 tarihinde resmi olarak kurmuşlar.

Giresun Federasyonu kurulduğu günden bu yana önemli işlere imza attı. Geleneksel hale getirdiği birtakım faaliyetleri var. İstanbul´da yapılan Giresun Günleri etkinliği bunların başında geliyor, her yıl Ağustos ayında, Zafer Haftası içinde gerçekleşen, Afyonkarahisar İscehisar ilçesinde bulunan Giresun Şehitliği ziyaret programı ve İstanbul´da bulunan Giresunlu STK yöneticilerinin buluştuğu ramazan ayında düzenlediğimiz iftar programımız var.

Giresun Günleri etkinliğimizin, ilimizin tanıtımına, turizmine, yöre kültürüne çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum.

İsçehisar´daki şehitliğimiz; Federasyonumuzun yaptığı çalışmalar sonucu, bugün artık küçük bir Çanakkale Şehitliği görünümündedir. Çevresi imar edilmiştir. şehitlik abidesi, Giresun kültür evi, camii ve şadırvan inşa edilmiştir. Çevre düzenlemesi yapılmış, elektrik ve su ihtiyacı giderilmiştir.

Şehitliğimiz artık bir ziyaret yeri haline gelmiştir. Aynı zamanda biz Giresunlular´ın milli mücadeleye olan katkısını yansıtmaktadır.

Giresun Federasyonu´nun bu hizmetinin, gençlerimizin vatanseverlik duygusunun gelişmesine de katkı sağladığını düşünüyorum.

Bütün bu faaliyetlerin geçekleşmesinde, yakalanan başarıda, geçmiş dönemlerde görev yapan arkadaşlarımızın çok büyük payı var. Özellikle belirtmek isterim, halen federasyonumuz onursal başkanı olan, İstanbul Milletvekili Hasan Turan´ın büyük emeği vardır. Kendisinin ortaya koyduğu vizyon sayesinde bu günlere gelinebilmiştir.?

 * 9 Mart 2019´da Mehmet Kuğu´nun istifasının ardından yönetim kurulu kararıyla başkanlığa getirildiniz. O tarihten itibaren hangi çalışmalara imza attınız. Hedefleriniz nedir?

?Biz Giresun Federasyonu yönetimi olarak, geleneksel hale gelen hizmetlerimizi, geliştirerek sürdürmek istiyoruz. Bu yıl etkinliklerin tamamını başarı ile gerçekleştirdik. Özellikle 13.sünü gerçekleştirdiğimiz Giresun Günleri etkinliği çok başarılı geçti. İstanbul´da yaşayan hemşerilerimiz çok büyük ilgi gösterdiler. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

Bizim amaçlarımızın en önemlisi, İstanbul´da yaşayan Giresunlular´ın sosyalleşmesini sağlamak ve bir Giresunluluk bilinci oluşturabilmek. Sanıyorum ilk dernek kurulurken de amaç buydu. Bugün İstanbul´daki Giresunlular arasında yeterli olmamakla beraber önemli seviyede sosyalleşme sağlanabilmiştir.

Giresun Federasyonu´nun kurumsallığının geliştirilmesini, aktif bir sekretaryasının olmasını çok önemsiyorum. Yöneticilerinin sağladığı destekle var olabilen bir kurum yerine, kendi varlığını sürdürebileceği imkanlara kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum. Arkadaşlarımla bu konuda bazı çalışmalar yapıyoruz. Umarım başarırız.

Biz Giresunlular medeni insanlarız. Memleketini, yurdunu seven, toprağına aşık insanlarız. Milli manevi değerlerine bağlı, bunun yanında gelişmelere açık bir anlayışa sahibiz. 

İstanbul kozmopolit bir yapıya sahip. Anadolu´nun bütün kültür değerlerini, nispeten aşınmışta olsa, bünyesinde barındırıyor. Modern çağın getirdiği değerleri de içeriyor. Bu yapı içinde, kendi kültür değerlerinizi tek başına yaşamanız mümkün olmadığı gibi, doğru da değil. O halde kendi değerlerimizi koruyarak, geldiğimiz İstanbul´daki değerleri de özümsememiz gerekiyor. Ben bunun adına kısaca ?Giresunlu kalarak, İstanbullu olabilmek´ diyorum. Asıl hedefimizin bu olması gerektiğini düşünüyorum.?

* Giresun Federasyonu´nun siyaset, bürokrasi ve kamuoyundaki etkileşim gücünü nasıl yorumluyorsunuz?     

?Kamuoyundaki etkimizin, bilinirliğimizin, önemli bir kurum olduğumuza yönelik algının üst seviyede olduğunu düşünüyorum. Birçok insanımızın sorunlarının çözümü konusunda Giresun Federasyonu´nu araması bunun bir göstergesidir.

Siyasi yapıların Sivil Toplum Kuruluşları´nı çok önemsediğini, hem siyaset ile uğraşmış hem de yıllardır STK´ların içinde yer alan birisi olarak gayet iyi biliyorum. Siyasi partiler; STK´ları halk ile temas sağlayabilecekleri bir nokta olarak görürler. STK´ları, halkın siyasete dolaylı katılım kanalı olarak değerlendirirler.

Bir STK´nın siyaset üzerinde etkili olabilmesi, temsil ettiği tabanın büyüklüğü, tabanı üzerindeki etkisi ve yönlendirebilme kabiliyeti ile alakalı. Yöre STK´ları geniş bir tabana hitap ediyor.  Bu anlamda siyasi yapıların ilgisini çekiyor. İhmal edilmemeleri gerektiği şeklinde bir algı var. Bu açıdan kendimizi şanslı sayıyorum. Fakat siyasi yapılar üzerindeki etkiniz birazda o yapılar içinde etkili mücadele eden yetişmiş insanınızın da olmasını gerektiriyor. Siyaset ile uğraşan yetişmiş insanımızı artırabilirsek etkimizin de artacağını düşünüyorum. Bürokratik kadrolarda, umarım ileride daha fazla hemşerimiz yer alır.?

?Sayın Memiş, söyleşimizin sonunda Giresun´la ilgili duygu ve düşüncelerinizi öğrenmek istiyoruz. Nasıl bir Giresun hayaliniz var?

?Giresun denildiğinde aklımdan nostaljik takılmak geçiyor. Şirin Giresun kavramı geliyor. Bir uçak yolculuğun da yanıma Giresun´lu bir genç kızımız oturdu. Kendisine ?şirin Giresun´u biliyor musun?´ dedim. ?Öyle bir cafe hatırlamıyorum. Giresun´un neresinde?´ diye cevap verdi. Bir zamanlar Giresun, ?şirin Giresun´ olarak bilinirdi. Zaman her şeyi öğüten bir değirmen. Şirin Giresun kavramı gibi kültürümüze dair daha nice kavram, artık unutuldu.

Bana göre; Giresun ölçeğindeki kentler, en mutlu yaşam biçiminin gerçekleşebileceği kentler. Coğrafik dokusuna uygun bir imar anlayışının hakim olduğu, tarihi ve kültürel birikimini yansıtabilen, ekonomisi güçlü, insanının göç ihtiyacı hissetmediği bir Giresun hayal ediyorum.?

 * Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı? Teşekkürler?

?Faaliyetlerimizde, Giresunlu siyasilerimiz, Giresun Valiliğimiz ve Giresun Belediyemiz, İlçe ve Belde Belediyelerimizden büyük destek görüyoruz. Giresun Milletvekillerimiz Cemal Öztürk, Kadir Aydın, Sabri Öztürk, Necati Tığlı ve İstanbul Milletvekillerimiz Sayın Nurettin Canikli,  Hasan Turan ve Gülüzar Emecan, Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız Aytekin Şenlikoğlu ile ilçe ve belde belediyelerimizin saygı değer başkanlarına, değerli meclis üyelerimize, kamu kurumlarımızın değerli yöneticilerine, siyasi partilerimizin yöneticilerine, Sivil Toplum Kuruluşlarına çok teşekkür ediyorum. Sizin aracılığınızla memleketteki hemşerilerime saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Gurbetten sılaya selam olsun.?

 


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

Perşembe

26.2 °

Cuma

19.2 °

Cumartesi

16.1 °